«Ναι καλά...και αν έχει ιό;»

1:50 μ.μ. 1 Comments

Το site μεταφέρθηκε!
Για περισσότερα άρθρα μπείτε στο https://aformes.com/

Αυτή είναι μια αρκετά συνηθισμένη φράση των σύγχρονων χρηστών H/Y. Γιατί όμως;
Ο Υπολογιστής είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει σε δεκάδες πράγματα στην καθημερινότητά μας και είναι πλέον απαραίτητος. Οι χρήστες windows όμως έχουν ακόμα ένα πράγμα για να κάνουν με τον υπολογιστή του...να τον προστατεύουν. Antivirus και άλλα δεκάδες προγράμματα προστασίας από υιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό έχουν περίοπτη θέση στους υπολογιστές των χρηστών windows.
Αυτά είναι γνωστά. Το θέμα όμως είναι πως όλο αυτό έχει γίνει μια καθημερινή τρέλα και πλέον ένας πολύ μεγάλος χρόνος αφιερώνεται σε τρόπους προστασίας από υιούς. Έχουμε καταντήσει να ασχολούμαστε περισσότερη ώρα με το πιο antivirus θα βάλουμε και πως θα προστατευτούμε παρά με την δουλειά μας.
Το σερφάρισμα ενός χρήστη windows στο Internet είναι τελείως διαφορετικό από έναν χρήστη άλλου λειτουργικού συστήματος. Όλα εκεί γίνονται με προσοχή. Μετά βέβαια από κάποιες φορές που ο υιός κόλλησε τον υπολογιστή μας και αναγκαστήκαμε να κάνουμε format δίνοντας και του κόσμου τα λεφτά αν δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας. Έτσι δεν ανοίγουμε κανένα μήνυμα που μας στέλνει κάποιος στο facebook γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι υιός.
Μια μέρα έστειλα σε κάποιους φίλους μου στο facebook ένα link με ένα βιντεάκι για να δουν. Παραπάνω από τους μισούς μου είπαν ότι δεν το ανοίγουν γιατί πίστευαν ότι μπορεί να είναι υιός.
Αν είναι δυνατόν...
Η φοβία είναι αρρωστημένη πλέον. Αν δεν έχεις ένα antivirus τω 50 Ευρώ (που έχει και περιορισμένη διάρκεια) δεν κατεβάζεις προγράμματα δεν ανοίγεις ούτε καν τα μηνύματα που σου στέλνουν οι φίλοι σου.
Και το ερώτημα είναι: γιατί τότε οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα που το να καταφέρεις να του κολλήσεις υιό είναι σχεδόν απίθανο;
Το LINUX είναι ένα τέτοιο λειτουργικό σύστημα που πέρα από τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα windows (http://www.whylinuxisbetter.net/index_el.php?lang=el) δεν κολλάει ποτέ υιό.
Πως το καταφέρνει αυτό;
1ον – στο Linux δεν «τρέχουν» τα .exe άρα και να κατεβάσεις έναν υιό δεν μπορείς να τον εγκαταστήσεις.
2ον – το Linux είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μην μπορεί να δεχτεί κάποιο απειλή αν δεν συμφωνήσει και ο χρήστης. Για παράδειγμα στα windows μπορείς πολύ απλά να μπεις στα αρχεία του συστήματος και με ένα απλό delete να τα διαγράψεις. Στο Linux χρειάζεσαι ιδιαίτερα διακαιώματα. Οι ιοί δεν μπορούν απλά να γυρίζουν και να σβήνουν αρχεία του συστήματος όπως στα windows. Δεν έχουν την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο
3ον - Περισσότερα μάτια οδηγούν σε λιγότερα κενά ασφαλείας. Το Linux είναι λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προγραμματιστής στον κόσμο μπορεί να ρίξει μια ματιά στον κώδικα και να βοηθήσει, ή απλά να πει στους άλλους προγραμματιστές «Έι, τι θα γινόταν αν μπλα μπλα, αυτό δεν είναι ένα κενό ασφαλείας;». Αυτή είναι και η μαγεία του ελεύθερου λογισμικού. Κάπως έτσι είναι και η φιλοσοφία του wikipedia: ο καθένας μπορείς να συμβάλει στην γνώση πατώντας απλώς «επεξεργασία».
Μην κάνετε το λάθος λοιπόν να πετάξετε τα λεφτά σας για τα windows. Το Linux είναι ελεύθερο, δωρεάν και ασφελέστρερο!
Ρίξτε μια ματιά εδώ και δεν θα χάσετε:
http://www.ubuntu-gr.org/
http://www.ubuntu-gr.org/content/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-ubuntu
http://www.whylinuxisbetter.net/index_el.php?lang=el
http://forum.ubuntu-gr.org/
http://forum.greeklug.gr/viewtopic.php?f=49&t=843
http://greeklug.gr/
http://mathe.ellak.gr/
http://fedoraproject.org/
http://www.ubuntu.com/

To be creative means to be in love with life

1 σχόλιο: