Αντιθέμα Έκθεσης Πανελληνίων 2015 | Σταματήστε να κοιτάτε στο παρελθόν

11:08 π.μ. 0 Comments

Με αφορμή το σημερινό θέμα της έκθεσης (πολιτιστική κληρονομιά), θα ήθελα μέσα από αυτό το σύντομο άρθρο να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς μου σχετικά με τη πολιτισμική (και όχι μόνο) στασιμότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή Ελλάδα. Είναι αλήθεια πως το έθνος μας έχει μια ένδοξη ιστορία. Ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, οι Έλληνες ήταν κατά κάποιο τρόπο μπροστά από την εποχή τους. Ανέπτυξαν αξίες, ιδανικά και επιστήμες που μετέδωσαν αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο, κάνοντάς τον ένα καλύτερο μέρος. Είναι πολύ λογικό λοιπόν να είμαστε περήφανοι για αυτούς και προφανώς να θέλουμε να “προστατέψουμε και αξιοποιήσουμε” την πολιτισμική μας κληρονομιά στο έπακρο.

Το να στέκεσαι όμως στους προγόνους σου με τόση επιμονή χωρίς να μαθαίνεις κάτι από αυτούς είναι τουλάχιστον τραγικό. Βλέπετε, οι άλλοι λαοί σήμερα έχουν να αναδείξουν “σύγχρονο πολιτισμό”, ενώ εμείς όχι, και αυτό είναι που μετράει. Ο σύγχρονος Έλληνας είναι βολεψάκιας. Προφανώς υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις, αλλά αυτή είναι η γενική εικόνα. Ο σύγχρονος Έλληνας στην ιδανική περίπτωση δεν θέλει και δεν έχει όρεξη να αναπτύξει κάποιου είδους πολιτισμό και να καινοτομήσει. Το όνειρό του είναι το βόλεμα με τη εύνοια κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα του εξασφαλίσουν μια οικονομικά καλή ζωή. Δε καινοτομούμε, δε παράγουμε, έχουμε άσχημες πόλεις, άσχημα σχολεία και γενικά παθαίνουμε πολιτισμικό σοκ όταν βρεθούμε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη.

Όσο συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη νοοτροπία είναι τουλάχιστον θλιβερό να καμαρώνουμε τόσο έντονα για την πολιτισμική μας κληρονομιά. Και ακόμα περισσότερο όταν ο μοναδικός ίσως λόγος που το κάνουμε είναι για να έχουμε οικονομικό όφελος από τον τουρισμό που μας φέρνει. Και το χειρότερο είναι πως όλο αυτό καλλιεργείται μέσα από το ίδιο το σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο μάλιστα τείνει να γίνει χειρότερο αντί να βελτιωθεί.Περήφανος λαός είναι αυτός που καμαρώνει για το σήμερα και όχι για τους δύο χιλιάδων ετών προγόνους του. Ας κοιτάξουμε λοιπόν πρώτα το τι κάνουμε εμείς σήμερα και ας αφήσουμε για λίγο τη μνημιολατρεία. Ας εξοικειωθούμε για μια φορά με το σύγχρονο πολιτισμό, ας πάψουμε να είμαστε μίζεροι και ζητιάνοι, έτσι ώστε να έχουν και οι απόγονοί μας να λένε κάτι για τη πολιτισμική τους κληρονομιά.


To be creative means to be in love with life

0 σχόλια: