Γιατί με εξοργίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

8:09 μ.μ. 0 Comments

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι η προκήρυξη των υπερπρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβρη.


Το παραμύθι κάπου εδώ τελειώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττημένος πλέον από την Ευρώπη, αλλά κυρίως από τον ίδιο του τον εαυτό, παραιτείται και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Μια κίνηση ασφαλώς κομματικά έξυπνη, μιας και τα μέτρα δεν έχουν επηρεάσει ακόμα τους πολίτες, αλλά εμφανώς επιζήμια για τη χώρα. Αλλά προφανώς το κομματικό συμφέρον είναι πολύ σημαντικότερο από το συμφέρον της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε όλα τα επίπεδα και ο μόνος λόγος για τον οποίο κατεβαίνει στις επόμενες εκλογές είναι για να κρατήσει τις καρέκλες δημιουργώντας ένα νέο αφήγημα, που λογικά θα χαρακτηρίζεται από τη θηματοποίησή του. Η πραγματικότητα βέβαια διαφέρει πολύ από αυτό.

Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που με εξοργίζουν για αυτό το κόμμα· πολλά από τα οποία οδήγησαν την χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική παρακμή μέσα σε μόλις επτά μήνες.

 
1. Τα προεκλογικά ψέματα

Πολλοί στο παρελθόν κατέβηκαν στις εκλογές έχοντας ένα ψεύτικο πρόγραμμα που ήξεραν ότι είναι αδύνατον να εφαρμόσουν, με σκοπό να κερδίσουν τη ψήφο του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το θέμα σε άλλο επίπεδο. Εν μέσω κρίσης έταξε τον λαό λαγούς με πετραχήλια με αποτέλεσμα να κερδίσει εύκολα τις εκλογές, τη στιγμή που όλοι έβλεπαν τον ατέρμον λαϊκισμό ενός δημαγωγού. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Το σκίσιμο των μνημονίων, τη βοήθεια την Ρωσία, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ...; Ο ελληνικός λαός, σαν μια άβουλη μάζα επέλεξε χωρίς πολύ σκέψη αυτούς που έταζαν σε μια στιγμή όπου πλησιάζαμε στην έξοδο από το δράμα. Και θα το πληρώσει πολύ ακριβά.


2. Το κρυφό σχέδιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έκανε να πιστέψουμε ότι διαπραγματεύεται σκληρά, τη στιγμή που σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις αποκαλύψεις σχετικά με τον Γ. Βαρουφάκη, απλά μας οδηγούσε σε ένα τρομακτικό και οργανωμένο plan B. Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για μήνες, τη στιγμή που μάλιστα η συμφωνία έμοιαζε κοντά, μας έκανε να υποψιαστούμε ότι κάτι δε πήγαινε καλά. Πόσο μάλλον το δημοψήφισμα. Στο τέλος, τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα (μια άτακτη χρεοκοπία), μιας και ο Τσίπρας προτίμησε να πει "ναι σε όλα", παρά να μείνει στην ιστορία ως αυτός που οδήγησε τη χώρα στη καταστροφή για τα επόμενα 100 χρόνια, ίσως και στον αφανισμό της.
 

3. Η οικονομική καταστροφή

Η οικονομική καταστροφή που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασύλληπτη και αυτό γίνεται ορατό και στο μέγεθος των μέτρων που αναγκαζόμαστε να πάρουμε. Θυμίζω ότι πριν τις εκλογές χρειαζόμασταν 1 με 2 δις μέτρα για να πάρουμε τη δόση των 7,2 δις και να τελειώσουμε το πρόγραμμα. Τώρα, για το νέο πρόγραμμα χρειαζόμαστε 13 δις μέτρα για να πάρουμε 80-90 μέτρα δις δάνειο. Αποτέλεσμα: Το χρέος αυξάνεται, η οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο. Αν στην οικονομική καταστροφή συμπεριλάβουμε  τα χρήματα που έφυγαν στο εξωτερικό, τα χρήματα που θα είχαν κερδηθεί από διάφορες ιδιωτικοποιήσεις και ενέργειες κτλ, η καταστροφή υπολογίζεται γύρω στα 210 δισεκατομμύρια, ενώ γύρω στα 50δις  υπολογίζεται η άμεση ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά οι Ολυμπιακοί αγώνες κόστισαν 9 δις.4. Τα προηγούμενα 5 χρόνια
 
Το σημαντικότερο λάθος που έγινε τα προηγούμενα 5 χρόνια, ήταν ότι τα προηγούμενα μνημόνια ποτέ δεν εφαρμόστηκαν σωστά. Προφανώς γι αυτό ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά όχι μόνο. Το αριστερό ρεύμα (αριστερά κόμματα, συνδικαλιστές, αντιμνημονιακοί κτλ) κυριάρχησε στο λαό και πάτησε φρένο σε πολλές μεταρυθμίσεις με πρόσχημα τις γνωστές αριστερές ιδεοληψίες. Ενδεικτικά: Επί Γ.Παπανδρέου προτάθηκε η πώληση κάποιων αχρησιμοποίητων αεροπλάνων της Ολυμπιακής για 85 εκατομμύρια. Φυσικά άρχισαν οι φασαρίες για το χαμηλό της τιμής με τις κλασικές αναφορές για "ξεπούλημα". Η αγορά έτσι δεν έγινε. Νέα προσφορά 55 εκατομμύρια στη κυβέρνηση Παπαδήμου. Φυσικά σκαλώνει και αυτή. Σήμερα τα αεροπλάνα αυτά πωλούνται για 1 εκατομμύριο! Φυσικά υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα για το πως οι άθλιες μεταξύ μας κόντρες και οι αριστερές ιδέες κάνουν τεράστιο κακό στην πραγματική οικονομία.

Η επιστροφή στην πραγματικότητα, αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον αυτά που πριν λίγες μέρες έλεγε "προδοσία" και "ξεπούλημα" να τα κάνει πράξη ακριβώς με τους ίδιους όρους που θα τα έκαναν οι προηγούμενη (βλέπε αεροδρόμια) . Δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί κάτι πιο ταπεινωτικό σε αυτό το κόμμα. 

5. Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, και γενικά η αριστερή ιδεοληψία, κατάφερε να μεταδώσει στον κόσμο την ιδέα ότι ιδιωτικοποιήσεις=ξεπούλημα. Φυσικά τώρα καταλαβαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά τη χώρα, είναι να τις κάνει. Η αντίληψη αυτή απέχει πολύ από τη πραγματικότητα. Η εξουσία ενός κράτους εδράζεται στα παρακάτω σημεία: Στο μονοπώλιο στη νομοθετική εξουσία, στο μονοπώλιο στην εκτελεστική εξουσία, στο μονοπώλιο στη δικαστική εξουσία και στη νόμιμη κρατική βία. Αυτά τα τέσσερα συνθέτουν την εθνική κυριαρχία (imperium). Το αν το λιμάνι του Πειραιά για παράδειγμα ανήκει στο κράτος ή σε κάποιον ιδιώτη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εθνική κυριαρχία. Μάλιστα φέρνει χρήμα στο κράτος, μέσω των φόρων (βλ Ολυμπιακή), σε αντίθεση με κάτι δημόσιο που συνήθως, λόγω ανικανότητας στην αξιοποίησή του,  μόνο κοστίζει (βλέπε ΟΣΕ).

6. Το μεταναστευτικό 

Και συγκεκριμένα ο νόμος για τις άδειες παραμονής των μεταναστών στην χώρα. Ο νόμος αυτός έλεγε απλά ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα θα παίρνει άδεια νομίμου παραμονής για 7 μήνες. Προφανώς δεν είμαστε ρατσιστές και σαν χώρα χρειαζόταν να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες πολέμου, έχοντας μάλιστα φροντίσει για κατάλληλες υποδομές και για κατάλληλη μεταφορά τους στους τόπους που επιθυμούν, όπως κάθε πολιτισμένη χώρα πρέπει να κάνει. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι κάτι διαφορετικό. Ο νόμος αυτό άνοιξε τη πόρτα στους δουλεμπόρους, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία και τρύπωσαν νόμιμα μάλιστα χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Σε πολλά νησιά ο αριθμός των μεταναστών πλησιάζει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων με τη κατάσταση να είναι επιεικώς τραγική. Η αριστερή ιδέα για τα ανοιχτά σύνορα, μπορεί ηχητικά να ακούγεται όμορφη και αλληλέγγυα, στη πράξη όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
7. Η παιδεία και η αριστεία

Μέσα σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βάλει "χέρι" και στη παιδεία, δείχνοντας σε όλους μας το τι πραγματικά πρεσβεύει. Ποιες ήταν οι αλλαγές που έκανε ή πρότεινε; Κλήρωση αντί για αξιολόγηση για την είσοδο στα πρότυπα σχολεία ή και κατάργηση αυτών, ενίσχυση των φοιτητικών παρατάξεων, κατάργηση ορισμένων εξετάσεων. Είναι φανερό πως η αριστεία αποτελεί ρετσινιά για αυτούς τους ανθρώπους. Το αποδέχονται και οι ίδιοι μάλιστα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σχετικά:

Η αριστεία ως «ρετσινιά»
Γιατί είναι επικίνδυνες οι επιθέσεις στην αριστεία. 

8. Η αξιολόγηση

«Ρετσινιά» είναι επίσης η αξιολόγηση. Όταν οι εταίροι τη ζητούσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολεμούσε με σθένος. Γιατί να αξιολογείται άλλωστε ο κάθε άσχετος, ανίκανος και αδιάφορος καθηγητής λυκείου, εφόσον είναι δικός μας;

Μεταξύ άλλων, αυτές είναι αντιλήψεις που κυριάρχησαν στο παρελθόν και αποτελούν τα θεμέλια της κρίσης τα οποία προσπαθούμε έντονα να τα αποβάλουμε. Ο ελληνικός λαός όμως δυστυχώς τα επανέφερε με σθένος.

9. Το δημόσιο 

Και μιας και μιλάμε για παρελθόν, η λογική του μεγάλου και πελατειακού  δημοσίου είχε σημαντική θέση στη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Διορισμοί, επαναπροσλήψεις απολυμένων λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων κτλ ήταν καθημερινό φαινόμενο. Οι φίλοι και η οικογένειες του κόμματος πήραν τις θεσούλες του σε μία νύχτα και η Ελλάδα επέστρεψε στη γνώριμη σαπίλα της. Όχι ότι είχε φύγει ποτέ βέβαια, αλλά τουλάχιστον τη περιόριζε σταδιακά.10. Η αναρχία

Η ακραίες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν αντιληπτές σχετικά γρήγορα. Από το άνοιγμα της βουλής στις διαδηλώσεις των αναρχικών μέχρι τις αποφυλακίσεις ποινικών κρατουμένων. Ειδικά τα τελευταία γεγονότα με το άνοιγμα των φυλακών με τον νόμο Παρασκευόπουλου (υπουργού δικαιοσύνης) είναι πέρα για πέτα εξοργιστικό.  Ο νόμος αυτός έδωσε χάρη σε αρκετούς εγκληματίες (βιαστές, καταδικασμένους για βαριά σωματική βλάβη, ληστές κτλ). Δύο από αυτούς, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή τους διέπραξαν τον γνωστό φόνο στον εστιάτορα στην Ύδρα. Οι εγκληματίες αυτοί πληροφοριακά, είχαν καταδικαστεί σε 15 χρόνια για βαριά σωματική βλάβη και σειρά ληστειών. Με το νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν στον 1,5 χρόνο.


Οι εκλογές που έρχονται είναι υψίστης σημασίας. Εύχομαι αυτοί οι 7 μήνες τελικά να μας φανούν χρήσιμοι, δίνοντάς μας μια γενναία δόση ιστορικής σοφίας που θα φέρει με τη σειρά της οικονομική ευμάρεια, εύπορο επενδυτικό έδαφος και τελικά αλλαγή νοοτροπίας μας. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε και να δημιουργούμε, απαλλαγμένοι από τις  κομματικές θεσούλες του αράγματος και της μιζέριας.   

To be creative means to be in love with life

0 σχόλια: