Υπάρχει ηθική και ανήθικη πειρατεία;

4:00 μ.μ. 0 Comments

Αφορμή γι αυτό το άρθρο είναι το κλείσιμο της ιστοσελίδας gamato, η οποία φιλοξενούσε ταινίες και σειρές.
Δείτε την είδηση.

Σχεδόν σύσσωμο το ιντερνετικό κοινό αντέδρασε στην απόφαση αυτή, είτε παρουσιάζοντας την άποψή τους είτε κάνοντας πλάκα.Ας δούμε τα πράγματα λίγο ψύχραιμα. Αρχικά (και απευθυνόμενος στο πρώτο tweet) η ημιμάθεια είναι άσχημο πράγμα. Μπορεί όλοι να χρησιμοποιούσαμε το gamato για την παρακολούθηση ταινιών και σειρών (το οποίο μάλιστα είχε και αρκετά καλύτερη ποιότητα από άλλα sites), αλλά δε κάνει κακό να κοιτάμε τι κόστιζε αυτό. Και δε θα μιλήσω και τις εταιρίες παραγωγής. Ας υποθέσουμε ότι είμαστε αντικαπιταλιστές αριστεροί και πως διόλου μας ενδιαφέρουν οι εταιρίες. Δεν έχει σημασία που χωρίς αυτές δε θα είχαμε ποτέ τις ταινίες και τις σειρές, σημασία έχει ότι είναι κακές επειδή βγάζουν εκατομμύρια.  Εφόσον δε μας ενδιαφέρουν οι εταιρίες, μάλλον μας ενδιαφέρει το κράτος. Το gamato λοιπόν υπολογίζεται ότι κόστισε στο κράτος 230.000.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο δημιουργός του κατηγορείται για φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κτλ. Στο ποσό αυτό όπως καταλαβαίνεται συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη που έβγαζε ο δημιουργός, τα οποία προφανώς ήταν "μαύρα". 

Επίσης συχαίνονται το 2ο tweet. H λογική αυτή με ξεπερνάει. Ακολουθώντας αυτή τη λογική κανείς ποτέ δε πρέπει να τιμωρηθεί. Με αυτή τη λογική κάποιοι συριζαίοι μπορεί να βγουν και να πουν: «Σιγά, τον Σταθάκη θα πιάσετε που έκλεψε μόνο 1 εκατομμύριο. Οι άλλοι που μας έχουν κατακλέψει κυκλοφορούν ελεύθεροι». Ναι λοιπόν, το gamato ήταν παράνομο,. εγκληματικό και κόστιζε στο ίδιο το κράτος. Αλλά για εμάς ήταν συμφέρον σωστά; Δε χρειαζόταν να πληρώσουμε για να δούμε μια απλή ταινία ή ένα απλό επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς. Δεν έχουμε καν τόσα λεφτά για να δούμε μια ταινία στο cinema, σωστά; Σωστά. 

Ας αφήσουμε στην άκρη ότι αυτό το "απλό" απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και χρειάζεται εκατομμύρια για να παραχθεί, κάτι που χωρίς μια μεγάλη εταιρία θα ήταν αδύνατο (μπορεί για μας να μοιάζει απλό αλλά έχουν χαθεί χιλιάδες εργατοώρες για τη παραγωγή του). Ας υποθέσουμε πάλι ότι δε μας νοιάζουν αυτά, αλλά είμαστε ένας αντικαπιταλιστής αριστερός Έλληνας παρτάκιας.  Η ιδεολογία μας λοιπόν μας επιτάσσει να είμαστε κατά των επιχειρήσεων και κατά αυτών που βγάζουν κέρδος. Για εμάς λοιπόν η πειρατεία κόντρα σε αυτούς είναι ηθική. Πολύ ωραία. 

Από την άλλη πλευρά ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν προγραμματιστή ο οποίος μόνος του ή με μια μικρή ομάδα φτιάχνει ένα app για android ή ένα desktop application και το δίνει επί πληρωμή (σε τιμές από 0.5-5 ευρώ συνήθως) για να καλύψει κάποια από τα έξοδά του. Έχει δουλέψει πολλές ώρες, αλλά το κέρδος δεν ήταν καν ο αυτοσκοπός του. Ήθελε απλά να είναι δημιουργικός κάνοντας αυτό που του αρέσει. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΛΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ; 

Η πειρατεία μικρών app θα έπρεπε να θεωρείται ανήθικη ακόμα και από τους πιο σκληρούς αντικαπιταλιστές. Παρ' όλα αυτά στο internet υπάρχουν πολλά store τα οποία προσφέρουν πειρατικά app (για android και για άλλες πλατφόρμες) με πολλούς χρήστες φυσικά.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Τόσο απλό που δε χρειάζεται καν να αποτυπωθεί εδώ.

Θα μπορούσα να βγάλω από την εξίσωση ανθρώπους που "δεν γνωρίζουν ότι κλέβουν", αλλά όχι. Όλοι το γνωρίζουν. Απλά έχει περάσει στην κοινωνία ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο κακό. Και ίσως στη τελική να μην είναι τόσο κακό. Για τις επιχειρήσεις. Όσο το φαινόμενο περιορίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες, η "περιορισμένη" πειρατεία ίσως φέρνει επιπλέον έσοδα, μιας και το έργο γίνεται ευκολότερα γνωστό. Στο τέλος περισσότερο χάνει το δικό μας κράτος και οι δικοί μας εργαζόμενοι που μένουν άνεργοι, όταν κάνουμε πειρατεία σε εγχώρια προϊόντα.

Και φυσικά ο προγραμματιστής  τον οποίο θα κλέψουν, δε θα του κάνουν δωρεά και στο τέλος θα τον βρίζουν κι όλας όταν πάει να δουλέψει σε μια πολυεθνική εταιρία για να ζήσει, ως πιόνι του συστήματος. Η αντικαπιταλιστική ηθική σε όλο της το μεγαλείο.To be creative means to be in love with life

0 σχόλια: